Długo zastanawiałam się czy opublikować ten przepis, gdyż nie jest to nic nadzwyczajnego ale jest to coś co zazwyczaj ratuje mi życie, gdy na szybko potrzebuję słodkiej przekąski lub czegoś na drugie śniadanie.
Ciasto
jogurtowe, bo o nim mowa, można zaliczyć do tych ciast, które
zawsze się udają i w dodatku są bardzo szybkie w przygotowaniu. W
mojej wersji, bezglutenowej i z rabarbarem, może nie wygląda, ale
uwierzcie mi, że smakuje znakomicie.
Bezglutenowe
ciasto jogurtowe jest jednym z moich faworytów, jeżeli chodzi o
szybkie i zdrowe przekąski. Nie ma w nim grama białego cukru, jest
za to mąka jaglana, która jest bogatym źródłem witamin i
minerałów. Możemy więc bezkarnie pałaszować je na deser lub
mały posiłek. W moim przypadku najczęściej jest to zdrowa
przekąska do pracy. Zapraszam
na przepis.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu, u mnie malinowy
- 3 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 4 łyżki mąki ryżowej
- aromat waniliowy
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- rabarbar pokrojony w kostkę lub inne owoce
Przygotowanie
Jajka
miksujemy z ksylitolem, dodajemy jogurt, aromat i sodę. Miksujemy
jeszcze chwilę, po czym stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie
mieszamy. Masę przelewamy do formy (u mnie mała keksówka)
wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy owoce. Pieczemy 40 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!
Czy ciasto jest miękkie i wilgotne w środku? :P
OdpowiedzUsuń