Czy
ziemniaki tuczą?
To
chyba jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby na diecie.
W zasadzie nie znam osoby, która stosując dietę odchudzającą nie
zrezygnowałaby z tego popularnego w Polsce warzywa.
Ręka
w górę, która z was podczas odchudzania wykluczyła ziemniaki z
menu?
No
właśnie :) A czy faktycznie było to konieczne?
Okazuje
się, że nie. Ziemniaki nie tylko mają mało kalorii i mało
węglowodanów, są także sycące i bardzo zdrowe. Ale po kolei.
Fakt
nr 1. Ziemniaki są niskokaloryczne.
Ziemniaki
zawierają niewiele kalorii. Przez wiele lat panował mit, że są
one tuczące właśnie ze względu na kalorie, podczas gdy 100g
ugotowanych ziemniaków to zaledwie od 70 do 90kcal. Dla porównania
100g ugotowanego białego ryżu to około 140kcal.
Kaloryczność
ziemniaki zawdzięczają głównie dodatkom, z jakimi są spożywane.
Wynika to ze specyfiki naszej rodzimej kuchni. Nie wiej jak wy, ale
mi od razu przed oczami stanął tradycyjny polski schabowy z surówką
i ziemniakami polanymi sosem. Takim prawdziwie polski sosem –
ciężkim, tłustym, na zasmażce lub śmietanie. No i mamy głównego
winnego.
Wniosek
z tego prosty – ugotowany ziemniak, bez żadnej okrasy i tłustych
dodatków nie jest wysoko kaloryczny.
Fakt
nr 2. Ziemniaki mają mało węglowodanów.
Węglowodany
kolejna wada ziemniaka. Jak już gdzieś kiedyś padło zadnie, że
ziemniaki są kaloryczne to od razu dodano do tego węglowodany.
Jakby nie było ziemniak węglowodany posiada, ale i tym razem ich
ilość nie jest duża, bo 100g ugotowanych ziemniaków zawiera
zaledwie 21g węglowodanów. Podczas gdy w 100g ugotowanego ryżu
znajdziemy aż 78g węglowodanów. Jak widać różnica jest ogromna.
Fakt
nr 3. Ziemniaki są sycące.
Świadczy
o tym ich wysoki Indeks Sytości. Indeks Sytości określa, w jakim
stopniu konkretny produkt spożywczy jest w stanie zaspokoić
odczucie głodu.
W
celu określenia IS przeprowadzona badania, w których punktem
odniesienia było pieczywo pszenne. W skali IS oznaczało ono 100%
nasycenia. Produkty mające >100% właściwości sycących określa
się jako bardziej
sycące
niż białe pieczywo, natomiast <100% jako mniej sycące.
W
praktyce wygląda to tak, że im wyższy Indeks Sytości, tym dłużej
czujemy się syci po zjedzeniu danego pokarmu. Znając sytość
pokarmów możemy sporządzać posiłki zaspokajające głód i
jednocześnie niskokaloryczne.
Ziemniaki
gotowane posiadają bardzo wysoki Indeks Sytości – 323%.
Wnioski
nasuwają się same.
Jak widzicie nie taka pyra zła jak ją malują ;)
źródło:
1. H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanowicz, B. Przygoda, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 1997.
2. M. Skotnicka, N. Duraj, Rola składników odżywczych w regulacji sytości organizmu, Gdański Uniwersytet Medyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz