poniedziałek, 4 lipca 2016

Wegański pasztet z zielonej soczewicy. Przepis podstawowy do słoika i do pieczenia.

wegański pasztet z soczewicy


Ależ się ostatnio rozweganiłam ;) Dziś kolejny przepis wegański, ale nie martwcie się za jakiś czas pojawi się coś mięsnego.  

Nie jestem weganką, ale lubię eksperymentować z warzywnymi przepisami. Można rzec, że tak bardzo jak lubię mięso lubię warzywa. Stąd jak już pewnie zauważyliście na blogu co chwila przewijają się wegańskie przepisy.


wegański pasztet z soczewicy


Pasztet z soczewicy - nawet w najprostszej formie, którą dzisiaj zaprezentuję - jest bogaty w smaku i aromatyczny. Oczywiście wszystko zależy od tego czym go doprawimy. Tutaj pozostawiam dowolność. Pasztet możecie wykonać w dwóch wersjach - pasztetu ze słoika i pasztetu pieczonego.
  

Składniki (mała keksówka)

  • soczewica zielona - 2 szklanki 
  • 2 małe cebule
  • olej
  • dowolne przyprawy - u mnie pieprz ziołowy, sól i mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego    

Wykonanie 

  • Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja najpierw płukam soczewice pod bieżącą wodą, a następnie namaczam przez około godzinę. Potem gotuję do miękkości - zazwyczaj trwa to nie więcej niż 30 minut. 
  • Gdy soczewica się gotuje, przygotowuję cebulę - kroję i podduszam na patelni. 
  • Ugotowaną soczewice dodaje do cebuli i chwilę duszę. Doprawiam.
  • Jeszcze gorącą soczewicę blenduję na gładka masę. 
  • Teraz mamy dwa wyjścia. 
  • Całość możemy od razu przełożyć do słoika i w ten sposób uzyskamy coś a la pasztet ze słoika.
  • Możemy również przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach C, aż pasztet się zrumieni. Ale nie za długo, żeby nie zrobił się za suchy - myślę, że 40 minut to max.  
Przedstawiona wersja jest wersją podstawową i można ja dowolnie modyfikować, do czego gorąco was zachęcam.


wegański pasztet z soczewicy



Pozdrawiam :)    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz